tisdag 23 februari 2010

VARFÖR SKJUTA 209 LODJUR?

I vårt östra grannland Finland finns ungefär lika många lodjur som i Sverige. Men där finns mycket få rådjur av det enkla skälet att de aldrig invandrat till Finland. De är på gång nu. En viss stam av inplanterade vitsvanshjortar finns, men i huvudsak lever de finska lodjuren på småvilt - det skulle de kunna göra i Sverige också i en nödsituation.

Varför jagar man lodjur i Sverige? Visst kan de utgöra ett bekymmer för rennäringen. Samtdigt måste man dock beakta, att resterna av lodjurets byten gynnar järven, som annars skulle tvingas döda fler renar. Utanför renskötselområdet är problemen med lodjur i stort sett obefintliga. Under år 2008, det senaste året det finns statistik för, dödades totalt 47 tamdjur, de flesta får. 16 av dem dödades i Västra Götaland, där lodjursstammen först på senare år vuxit till. När stängslingen där blir lika effektiv som på andra håll kommer antalet dödade tamdjur att minska.

Varför då döda lodjur utanför renskötselområdet? Svaret är att vi har mycket effektiva lobbyisteri form av jägarorganisationerna, som årligen förses med statsbidrag i storleksordningen 50-60 miljoner kronor. De vill helt enkelt ha rådjuren för sig själva och anser att lodjuren har rducerat antalet rådjur. Till viss del är nog detta sant. Men om vi ser på historien så ökade rådjuren mycket kraftigt när rävskabben slog till. Nu har rävarna återhämtat sig och rådjuren minskar. Antalet rådjur som skjuts vid jakt är ungefär detsamma som före skabben - trots lodjuren. Delvis kan det ha att göra med att lodjur jagar räv.

Jägarna har helt enkelt under många år levt med helt onormala rådjursstammar och vill så klart att dessa guldår fortsätter!

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: