fredag 5 februari 2010

EN ARKEOLOGISK FULLTRÄFF - 11 300 ÅR GAMLA BOPLATSER FUNNA!

Norrbottens museum genomförde under augusti och september 2009 en arkeologisk utredning kring Kaunisvaara och Aareavaara i Paja kommun. Utredningen har visat sig vara en arkeologisk fullträff, två av gravarna har C 14-daterats till omkring 9300 fKr, det vill säga ungefär 11300 års ålder i kalenderår räknat.

Fyndet kommer att ge ytterligare information om hur inlandsisen smält undan, och ger ytterligare indikationer på vilket sätt människor befolkat Norrbotten och de nordliga delarna av Norge och Finland.

De fyra boplatserna upptäcktes på en sandhed, koskenkangas, väster om byn Aarevaara vid Muonioälven. Den är nordlig gränsälv mot Finland. Två av boplatserna påträffades på sandmarkera vid Muonioälvens södra strand. Platsen invid älöven är ett läge där man som arkeolog kan förvänta sig att hitta yngre boplatser från stenålder och framåt, säger arkeologen vid Norrbottens museum Ola Estlund. Marke är jämn och lätt att gräva, och sanden dränerar undan regnvatten bra, och där finns färskvatten och vatten till att resa på.

Resultatet av utredningen har mötts med förvåning av kvartärgeologer i Sverige på universiteten i Lund och i Stockholm. samt på SGU ( Sveriges Geologiska Undersökning ) eftersom den uppfattningen geologerna haft tidigare om inlandsisens bortsmältande måste ändras kraftigt.

De påträffade boplatserna är de äldsta som påträffats hitintills i Norge, Sverige och Finland. Det är enligt nämnde Ola Estlund helt omöjligt att koppla de människor som då levde till nutida befolkning. Man bör ej tala om samer och kväner som urbefolkningar, man bör klassa dem som minoriteter!

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: