lördag 13 februari 2010

KULTURMYTER KONKURRERAR

Det förtjänar att understrykas, att våra syntetiska samer ( se health19_swe), det vill säga nuvarande rennäring, är en del i ett internationellt bedrägeri. Folk har alltid vandrat och flyttat till försörjning och överlevnad. Om utövare av en näring utnämns till ras, etnicitet eller folk, då står kriget för dörren.

Politikens positiva mål är att göra alla medborgare delaktiga i en välfärdsstat med demokrati och mänskliga rättigheter, inte att återerövra stenåldern eller subventionera en överklass med särskilda rättigheter.

Vägen till fred är ökat samarbete mellan befintliga stater, demokratiska incitament till de stater som släpar efter i utvecklingen, men inte uppsplitring av befintliga stater i mindre enheter med nya och större orättvisor.

I dagens läge konkurrear alla länder med sina urbefolkningar och kulturer som turistattraktioner. I den här kampen är kvalité,sanning,folkbokföring och dokumentation avgörande konkurrensfördelar. I det här sammanhanget är det rimligt att komma ihåg även våra mindre minoriteter, exempelvis kvänerna.

Många hus och fastigheter står idag folktomma i Norrland. Samtidigt avtalspensioneras tusentals bilarbetare i Europa och i Amerika. Förenklat kan man säga att en sådan avtalspensionär i USA blir ruinerad av en hjärtinfarkt.

Om den här avtalspensionären köper hus och mark och bosätter sig i Norrland, så blir hon/han delaktig i en hälsovård, som tillhör de främsta i världen. Sverige i sin tur får skatteintäkter av pensioner som tjänats in i andra länder. Det är inte märkvärdigare än att många svenskar bosätter sig Spanien, Grekland eller Thailand efter pensioneringen.

Idag finns det en allemansrätt att bära samedräkt, indiandräkter eller andra folkdräkter om man vill leka eller hedra. Min åsikt är den att den som så önskar borde få registrera sig som "same" med rösträtt i framtidens Sameting. Bondgårdarna ovanför högsta marina gränsen hade egna renmärken till slutet av 1800-talet. Det är inte rimligt att det skall vara svårare att bli "same" än att bli jude eller muslim.

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: