måndag 8 februari 2010

GOMPA, BEPRÖVAT MEDEL MOT SKÖRBJUGG

Denna ursprunglingen samiska grönsaksrätt hade i lappmarken en utomordentlig betydelse som anti-skörbjuggsmedel. Dess tillredning beskrivs såhär av Astrid Enoksson i tidskriften Västerbotten 3:76:

" Kvanne samlas innan den spruckit helt ut. Blandas med fjällsyra. Lite vatten tillsätts och alltsammans kokas till en grötlik massa, renmjölk blandas i. Läggs i träkärl eller i en avigvänd renmage, som knyts för. Förvaras i jorkällare, en grop i marken täckt med näver och sten. Gompan förtärs påföljande år vid återkomsten till fjället. "

Nils Erikssson skriver från Bäsksele, Vilhelmina, om Gompa på följande sätt: " Gompa var vanlig både bland lappar och nybyggare. Under försommaren medan "toltan" - kvanne - är ung, 3-4 dm hög, plockas hela växten och läggs i säck. Stora familjer kunde plocka flera säckar fulla så att Gompa skulle räcka hela vintern. Samtidigt plockades en liten påse "saltgräs" , ängssyra, till saltning av Gompa, somliga plockade även angelica till detta. När man kom hem rensades växterna, lades i gryta och kokades ett par timmar, lades upp och fick rinna av och kallna. Sedan hackades alltsammans i småbitar. Växtmassan lades sedan i en stor så, över den slogs kärnmjölk. Fick jäsa i två veckor innan den åts. Gompa blandades med tjockmjölk. Om vintern frös Gompan så att man med en kniv fick skära loss och tina upp vad man behövde för dagen. "

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: