tisdag 9 februari 2010

SAMERNAS MÅLTIDER FÖR 100 ÅR SEDAN

Kristoffer Sjulson skrev om måltiderna:

Redan tidigt om aftonen vidtar tillredningen av kvällsmåltiden. Denna måltid är den viktigaste av dagens måltider. Vintertiden äter man till denna måltid helst kött. Sommartiden ätes huvudsakligen mjölkrätter vid alla måltider. När köttet skall anrättas verkställs matlagningen av husfadern, eller om han är frånvarande eller hindrad, av drängen. All mjölkmat åter lagas av husmodern, eller undantagsvis av pigan. Sedan ett större stycke fruset kött införts i kåtan och drängen hämtat in friskt vatten i grytan och hängt henne i rikkien över elden, ställer sig husfadern på knä framför kubben och hugger sönder köttet i stora stycken, vilket ett efter annat kastas i grytan. Köttet skall kokas tills dess blod ej sipprar ut ur det när man skär däuti - knivarna drages ur slidan, ett stycke kött fattas med vänstra handen , bit efter bit lösskäres, doppas i flott och förtäres. Sedan köttet är förtäret tar man sleven och dricker några slevar köttspad som efterrätt. - sommartid åts färsk, kokad fisk, men på denna ville man gärna ha en skål jåmomelkie till efterrätt. Jåmomelkie eller Gompa är lapparnas enda grönrätt, den enda rätt i vilken ämnen ur växtriket ingår i större mängd.

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: