lördag 13 februari 2010

MÅNGA I LANDET DRABBAS NÄR RENSKÖTANDE SAMER PRIVILIGERAS

Redaktören vid tidningen Norra Västerbotten,Thure Lundström,Skellefteå, skriver:

De renskötande samernas återkommande krav på mer förmåner, mer makt och rättigheter till mark och vatten från fjäll till kust, vållar ständigt stora problem och svårlösta tvister. Mest drabbade har ortsbefolkningen i fjälltrakterana och inlandet varit, även samer utan renskötselrätt. Alltmer också boende ned mot kusten. Även skogs- och jordbrk, turism och gruvnäring, jägare och fiskare samt trafikanter alla årstider.

Främsta anledningen till detta är de renskötande samernas priviligerade särställning och inflytande, som ingen annan har i landet. De kräver också hela tiden utökade myndighétsbefogenheter för Sametinget. Allt detta av de som inte vill och icke anser sig vara svenskar, med egen flagga och nationaldag. Men propagandan fortsätter. Exempelvis under ett stort propagandajippo i Stockholm när en av samernas främsta talesmän, Olof T Johansson inför TV-kaerorna utropade: " Vi har nu okuperat Stockholom, som tillhör vårt land, vi måste återfå vårt land! " Det land, som efter istiden, under olika tidsperioder, befolkades av olika folkslag som inte var samer. Dessa var anfäder till alla som nu bor i Sverige. Därför får inte härstamning berättiga någon att som ursprungsfolk diktera och sätta sig över andra. Gällande allt som i Sveriges riksdag år 1886 föreskrevs: " Det finns inga giltiga skäl till att lapparna i förevarande fall skall tillåtas i något undantagsförhållande, eller tillerkännas bättre rätt, än den fasta befolkningen ".

Med förhoppning om bättre samlevnad mellan renskötande samer och övrig befolkning och att mina tidigare goda och långvariga relationer med samer skall bestå.

På mångas uppdrag
Thure Lundström

Inga kommentarer: