söndag 7 februari 2010

MILJÖKÄMPEN WERNER BERG SOM PÅVISADE KVICKSILVER I FÅGEL OCH FISK

År 1947 anställdes en ung värmlänning som konservator vid Naturhistoriska riksmuseet i stockholm, Werner Berg. Redan efter ett par år befordrades han till chefskonservator och som sådan har han varit verksam fram till pensioneringen 1980. Under dessa år monterade han alla slags ryggradsdjur, från små kolibrier till stora älgtjurar och björnar.

Fåglar har Werner Berg alltid varit specialintresserad av, och varje dag har han ömt matat fåglar ur sin hand på balkongen i sin bostad i Ekhagen. Den största upplevelsen var när han fick skapa en vacker monter med paradisfåglar, som Sten Bergman fångat på Nya Guinea och skänkt till Riksmuseet. Det hela möjliggjordes genom en donation av en svenskättling, sir Edvard Hallström. Det rörde sig faktiskt om tvenne montrar, den ena från högslätten med bergspapegojor, lekstugefåglar och fikonträd, den andra från regnskogen med skimrande paradisfåglar i alla färger och format. Trion Werner Berg, Sten Bergman och konstnären Lindorm Liuljefors, som målat bakgrunden, stod för konstverken!

Redan år 1950 lärde jag känna Werner Berg, och jag kunde hjälpa honom med uppbyggnad och skötsel av djuren i Biologiska museet på Djurgården; i 30 år var han ansverig för samlingen där.

På 1960-talet hade man upptäckt stora halter av kvicksilver i vissa fåglar och i fisk i Sverige,mera än i angränsande länder. Giftiga kvicksilverföreningar användes för svampbekämpning i utsäde, så kallad betning, men användes också inom cellulosaindustrin. Werner Berg ifrågasatte om fåglar, som drabbats av förgiftning och död, hade pickat i sig av betat utsäde på åkrarna. Man började analysera fjädrar från olika fåglar och tider på Riksmuseet. Werner Berg anade samband här och såg till exempel orsaken till att gulsparv kraftigt minskade i antal som en följd av betat säd. Kvicksilverproblemt blev större när man upptäckte att rovfåglar som havsörn,berguv och pilgrimsfalk drabbades och att det fanns höga halter i den fisk som vissa fåglar levde på. Detta var ett stort miljöprojekt och ledde till att betmedlen förbjöds.

Vid sidan av konservatorsarbetet har Werner Berg haft ett rikt föreningsliv via Riksmusei vänner, Par Bricole, Bifrostorden, Svertiges Radios gymnastikförening och bastuklubben i Åkersberga.

" Man är inte bra för att man är gammal. Men för att bli gammal måste man vara bra ", yttrade Werner Berg på sin 90-årsdag 2005. Han dog hösten 2009.

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: