tisdag 8 april 2008

VARGHATET

Naturen förändras ständigt genom samspel mellan dess beståndsdelar. Det vi bör eftersträva är en balans mellan förändring och oförändring (jag är norrlänning,därför detta o-ord).

Vildvargen är en ras inom hundsläktet. På sex generationer kan man odla fram varg ur kungspudel och tvärtom ( se kommentar nr 2, där finns referens av Ulrich Jessen).

Det finns civilrättsliga principer, humanitära skäl och internationella konventioner som slår fast alla människors lika värde och rätt till egen kultur - kväner och samer är två exempel i vårt land.

Varg väcker så starka känslor, att människor gråter, ringer anonyma telefonsamtal ( jag har fått sådana ) och väcker konspirationsteorier. Detta beteende måste vi ta fasta på. Likaså att mycket få hundägare hatar bilister trots att cirka ett tusen hundar dödas varje år i trafiken. När en hund däremot angrips av varg blossar varghatet upp till stormstyrka. Komplicerat.

Helt nyligen sköts den så kallade Bullmarksvargen, som uppehöll sig i huvudsak i södra Lappland, Västerbotten och norra Ångermanland. Tittar man på en norrlänsk tidning, exempelvis Västerbottens-Kuriren, uppstår på nätupplagan ett ordflöde utan like; i skrivande stund finns över 400 kommentarer och många påpekar, att vargen är till "ingen nytta". Likaså framhåller många, att vargen drar stora kostnader. Den så kallade Lapponiavargen kostade samhället cirka 4 miljoner kronor och den nu skjutna Bullmarksvargen är uppe i cirka 600 000 kronor.

De som framför argumentet "ingen nytta" vill jag fråga: Levande varelser, måste de ha nytta ? Svarar Du ja på den frågan , tala då om för mig, vad är nyttan med oss människor ?? I dagens heta debatter kring miljöfrågor belastas människan som ett stort hot mot miljön. Vargen däremot, liksom alla rovdjur på alla nivåer, buffrar ekosystemet, belägg annat om Du kan !

Sannolikt var det vissa vargar som ursprungligen valde människan som samarbetspartner. Det vill säga att vissa vargar sökte sig till människan för att få tillgång till mat och eld ! Därefter lärdes dessa djur att vakta lägren och där har vi tamhunden !

VARG - MÄNNISKA ÄR I DAGENS LÄGE EN PARADOX ! Jag ser inga lösningar för närvarande, som i vårt land kan ge balans och rättvisa till båda parter. Däremot kommer den nuvarande rovdjurspolitiken fortsatt att piska upp hatet mot såväl rovdjuren som mellan människor med olika åsikter i denna fråga.

Mats Hägglöf

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mats! Efter att ha läst i vart fall en del av dina papperskopierade blogginlägg, samt nu den senaste här om vargen kan jag bara säga som så här: Du är en fantastisk skribent, och använder såväl finess som finurlighet i dina reflektioner. Jag ska mer än gärna rekommendera den till fler, i synnerhet nästa gång jag skriver en kolumn. /Åke

Accipiter sa...

Mats! Här kommer referensen ang det direkta släktskapet mellan varg och hund: Den tyske forskaren dr. Wolf Herre, som var verksam vid Christian Albrechtsuniversitetet i Kiel i dåvarande Västtyskland, startade försöken i slutet av 1960-talet med att korsa europeisk varg (samma art som den vi har här i Sverige) med kungspudel. Detta skedde i relativt stor skala och den svenskfödde etologen fil. dr Erik Zimen deltog i projektet, där slutsatserna beskrivs i det vetenskapliga arbetet :"Wölfe und Königspudel - ein Verhaltensvergleich"- se även http://www.wolfpark.org/ErikZimen.html samt http://www.anmanos.de/index.php?menuid=142

Mvh.
Ulrich Jessen -> www.naturebase.org