onsdag 12 december 2007

SAME, SAME BUT DIFFERENT

År 2004 gav dåvarande jordbruks- och sameministern Ann-Christine Nykvist tillsammans med dåvarande ordföranden i Sametingets styrelse, Lars-Anders Baer ( en invandrarsläkt från Kolahalvön på 1850-talet), ut en mycket påkostad 20-sidig A4-skrift att distribuerades till landets samtliga högstadieelever. På omslagets förstasida fastslås med kraftig rubrik: SAMERNA SVERIGES URSPRUNGSFOLK. Att riksdagen beslutat, att samerna är ett ursprungsfolk i Sverige legitimerar ICKE nämnda påstående. Kvänerna, till antalet flera än samerna i Sverige, är tveklöst ett annat ursprungsfolk.

Undervisningsmaterialet ifråga - så definieras det - innehåller inga referenser, innehåller flera spektakulära påståenden till förmån för samerna och är på sin höjd tendentiöst objektiv.

En intervjuad sameflicka i tonårsåldern ( från Norge ) framhåller till exempel, att det bästa med renägandet är att man får köra scooter i nationalparkerna. ( Vi har endast cirka 150 renskötare i Sverige som livnär sig helt på renskötsel, men vi har 4.500 renägare, vilka de allra flesta har färre än 50 renar var. Dessa kan karaktäriseras på följande sätt: Han jobbar i gruvan, hon sitter i kassan på ICA, de deklarerar ingen inkomst av renskötsel men får till skillnad från andra svenskar köra scooter i naturskyddade områden ).

När jordbruks- och sameministern avgick i samband med senaste valet skrev jag till henne och gratulerade för att hon tvingats lämna den posten!

Kvänerna är ett annat ursprungsfolk i vårt land, jag ger snart en kort beskrivning av dem.

Mat Hägglöf

Inga kommentarer: