lördag 15 december 2007

BISKOPAR VÄDJAR OM FÖRSONING

Biskoparna i de tre stift, som har rennäring inom sina gränser uppmanar till försoning i de konflikter som finns mellan markägare och samebyar. De kräver också att staten omedelbart går in med pengar för att hjälpa de samer, som förlorat rättstvister om renbete.

Artikeln har underteckants av biskoparna Tony Guldbrandzén, Härnösands stift, Hans Stiglund, Luleå stift och Claes Bertil Ytterberg, Västerås stift.

På sikt hotas den samiska kulturens existens, om inte denna vädjan hörsammas, menar de.
Tydligen ligger samernas DNA hos renarna, trots att endast cirka 150 samer utgör heltidsarbetande renskötare.

Mot denna allvarliga bakgrund har jag skrivit såväl till landets ärkebiskop som till samliga biskopar och föreslagit en allmän kyrkobön i landets samtliga kyrkor för ömsesidig förståelse, klokhet och varsamhet.

Så återstår bara att se hur landets biskopar skall lyfta fram alla de samer, som icke sysslar med rennäring. Därefter hoppas jag att en annan urbefolkning i vårt land, kvänerna, också får
en gudomlig behandling.

Mats Hägglöf

1 kommentar:

Anonym sa...

BÄSTA BISKOPAR.
Försoning är nog bra. Men handlar inte hela frågan om renbetet? De markägare som kanske sett sina nyplanteringar nedtrampade av renar är nog inte direkt hågade att låta Gud medla. Resultatet skulle med all säkerhet inte bli det förväntade. Bättre är nog att be om att renantalet hålls på en nivå som markerna, där de får beta, kan försörja.
Biskoparna är rädda för att samekulturen dör om inte renarna får beta fritt på alla marker. Jaha, med tanke på att det är ett fåtal som direkt lever av rennäringen så är nog inte risken allt för stor. Men alla samer som inte har renar. Har inte de också en "kultur"? Biskoparna kanske också skulle innesluta dem i sina böner. Men de kanske inte räknas. Det skulle vara som att utesluta alla jordbrukare från bondekooperativet bara för att de inte har kor.
Försök hålla renantalet på en rimlig nivå så kanske motsättningarna mellan markägare och samer biläggs utan några biskopars oro.

Med vänliga hälsningar

Kenneth Åhrlin