måndag 3 december 2007

DOPINGFRÅGAN - DAGS ATT TÄNKA TILL OCH OM

Om en högstadielärare på eget initiativ tar Treo Comp för att bättre klara sin arbetsdag anses det vara helt i sin ordning.Om en idrottsutövare gör likadant blir han/hon fälld för doping.

Om en skådespelare i pausen tar en stor kopp starkt kaffe anses det vara helt i sin ordning. Om en idrottsutövare gör likadant blir han/hon fälld för doping.

Om en idrottsutövare i dopingsyfte en längre tid tar 10 gånger dagsbehovet av E - vitamin blir han/hon INTE fälld för doping. E - vitamin är inte klassat som dopingmedel.

Om en idrottsutövare i dopingsyfte tar tillväxthormon, blir han/hon INTE fälld för doping. Nuvarande testmetoder klarar inte av att avslöja fusk med tillväxthormon.

Om en idrottsutövare manipulerar med hemoglobinhalten i blodet ( " bloddoping " ) har han/hon alla chanser att gå fri - gällande bloddopningsregler är tandlösa.

Det har gått mer än 25 år sedan RF (Riksidrottsförbundet) antog regler för svensk idrott. Idag är läget sämre än någonsin. Dopingen har ändrat karaktär och brett ut sig inom exempelvis kraftsport, skolidrott, och korpidrott.

SAMMA REGLER HÄR SOM DÄR !

För mej känns det rimligt att samma regler gäller inom idrott som i samhället i övrigt.

Som en väl övervägd provokation föreslår jag att dopingen släpps fri , eftersom den inte kan bekämpas med nuvarande metoder. Endast klatskallarna åker fast - har man råd att köpa syntetiska tillväxthormoner är saken klar!

Dagens resurser till dopingsbekämpande - det rör sig om mycket stora summor - borde överföras till Livsmedelsverket och till Läkemedelsverket för granskning av förgiftningsriskerna för läkemedel och kosttillskott som används i dopingsyfte. Därefter information till allmänhet och idrottsutövare om potientiella risker.

Mats Hägglöf
fd sekreterare i RF:s Dopingkommision

Inga kommentarer: