måndag 3 december 2007

2 700 PEPPARKASHUS BYGGDA AV MAJLISE

Efter storbranden i Upplands-Bro, som ödelade hela centrum, tappade många framtidstron.Butiker, post och simhall brann upp, och det sociala nätverket slogs sönder.

Min kära hustru Majlise Hägglöf med omfattande erfarenhet från 25 års ungdomsarbete i USA fick idén att skapa gemenskap med hjälp av pepparkakshus. I december 1994 startade hon i trerumslägenhen som blev fabrik med 200 bakade och hopklistrade hus det året.

Tanken var att barn och ungdom under decembermånaden skulle samlas för att dekorera husen med kristyr och godis och därefter ta med sig sina egna hus hem till en subventionerad kostnad av 20 kronor. Ortens företagareförening tände på idén, sposrade kostnaderna och succén var ett faktum redan från start.

I åtta år å rad har denna tradition upprepats, uppmärksammad av press, radio och TV. Sida vid sida sitter gammal som ung på skyltsöndagen och efterföljande helger fram till jul och dekorerar sina pepparkakshus.

De 200 husen startåret ökade snabbt till 400 årligen och inte mindre än 2 700 hus har genom åren tillverkats i bakugnen hemma i köket hos Majlise.

Redan vid skolstarten i augusti varje år börjar barnen försäkra sig om att det blir ppepparkaksbygge till jul.

På grund av lokalbrist i Bro C har verksamheten i denna omfattning upphört, men traditionen lever vidare i form av "småbyggen" i hyresgästföreningarnas lokaler med flera.

Majlise är tveklöst Sveriges pepparkaksgumma nummer 1.

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: