lördag 8 december 2007

DISKRETA PROBLEM

01. Taklampan har gått sönder och rummet är helt mörkt. Det är bråttom och Du måste snabbt packa väskan. I byrolådan finns 10 vita sockor och 10 svarta. De är ej hopparade. Hur många sockor behöver Du ta fram för att vara säker på att få ett par i samma färg ?

02. I en stad finns endast en barberare. Han rakar alla dem som inte rakar sig själva ( men han rakar inga andra ). Rakar barberaren sig själv?

03. Det är cocktailmingel hos familjen Andersson i deras nyinköpta funkisvilla. Sammanlagt minglar tio personer i huset. Alla är artiga och skakar hand med varandra. Hur många handskakningar blir det totalt?

04.Två män blir svågrar med varandra om den ene är gift med den andres syster. Hur många män kan som mest bli svågrar med varandra ?

Svaren hittar Du nedan. För att de ej skall synas i anslutning till frågorna lägger jag in några långa och korta tankar:

+ Skinnskallarna har rört ihop Gustaf med den andre Adolf

+ Var snäll mot den som är sämst i klassen - han/hon kan bli Din chef.

+ Kallt kaffe och heta kvinnor spar tid

+ Där går elefanten med sina långa ben och betar.

+ Undvik venediska sjukdomar - använd gondol

+ Transversiten har det bra - hustruns blusar kan han ha

+ Bara tanken att ha myror i huvudet ger mig fjärilar i magen

+ När jag blir pensionär skall jag ägna mig åt vin, kvinnor och färdtjänst.

+ I en obäddad säng finns omkring 2 miljoner kvalster, förutsatt att de ha sovmorgon

Så dax för svaren till frågorna ovan:

0l. Om den första sockan är vit och den andra svart behövs bara en till. Det behövs bara 3 sockor för att man skall vara helt säker.

02. Rusells paradox. Om barberaren inte rakar sig själv, tillhör han mängden av dem som han rakar. Om han rakar sig själv, tillhör han inte mängden av dem som han rakar. En motsägelse

03. Första personen hälsar på alla de övriga. Den andra personen skakar hand nio gången men hon har ju redan skakat hand med den första.Alltså blir det 8 gånger. Svaret blir 9+8+7+6+5+4+3+2+1 = 45

04. Svaret är 3 män.

That´s it!

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: