fredag 30 november 2007

SLUTA SUBVENTIONERA !

Det finns 140 mil renstängsel, som bekostas av staten och sköts via länsstyrelsen i Luleå. Enbart inom Norrbottens län finns numera renstängsel inom fjällvärlden som skulle räcka till en järnridå mellan Helsingborg och Haparanda !! Dessa stängsel rutar in fjällen . Syftet är att säkra samebyarnas äganderätt till de enskilda djuren, dels även att underlätta den årliga tömningen av renar. Detta sker under septembermånaden i huvudsak och med hjälp av sirenförsedda helikoptrar.

Konsekvensen av dessa stängsel är flerfaldigt negativ: Kostnaderna för uppsättning och underhåll av dessa 140 mil långa stängsel är enorma, nedsmutsningen av naturen via skotrar,
fyrhjulsdrivna fordon och transporthelikoptrar likaså. Från april och ett par månader framåt svärmar dessa fordon och stör därmed kungsörn, jaktfalk och många andra djur under en känslig reproduktionsperiod.

Höstdrevet utför fjällsluttningarna stör inte bara renarna - i täten av helikopterdrevet springer älg och många andra djur. Kvarvarande flyttfåglar stressas till snabba och energikrävande flygturer i stället för att i lugn och ro kunna lägga på hullet inför långfärden.

Rennäringen är klart oekonomisk och skulle försvinna utan statligt stöd.

Vildrenen - fjällren och skogsren - har samerna utrotat och i stället har vi heliga kor i form av en mix mellan de tidigare raserna, tamboskap, som betar på privat mark, trampar sönder tall- och granplant för miljonbelopp och vistas på allmän väg på Din risk och bekostnad.

Det är dags att släppa den vanvettiga tanken att bedriva köttproduktion inom ett begränsat arktiskt område, vars biomassa ej räcker till de ca 230 000 tamdjuren.

Mats Hägglöf

1 kommentar:

Anonym sa...

Har Samerna utrotat vildrenen?
Skrattretande och dessutom ett väldigt ignorant påstående...
Som medlem i Nätverket Norden borde du väl kunna skilja på same och renskötande samebymedlem...