söndag 24 februari 2008

VAD LÄRAN OM DET NATURLIGA URVALET INTE SÄGER

Teorin om det naturliga urvalet har använts i många sammanhang för att bevisa olika teser.Det är en teori som försöker förklara olika skeenden i naturen. Det finns även en hel del som den INTE förklarar

Teorin säger ingenting om huruvida det finns en SKAPARE , en medveten tanke bakom skeendet i naturen.Däremot är det en teori om hur denne eventuelle skapare påverkar skeendet i naturen:GENOM DET NATURLIGA URVALET.

Läran om det naturliga urvalet har också använts till att rättfärdiga, att människor utaför den egna gruppen, kallade exempelvis "lägre stående grupper" , ges sämre livsvillkor. I denna läras namn har de givits undermåliga bostäder, fråntagits sina arbeten och placerats i gaskammare.
Teorin försöker förklara varför en lövsångare har en "pincettnäbb" och varför det vore ofördelaktigt för en lövsångare att kläckas emd en "blåmesnäbb".

Den säger ingenting om vissa individers rätt att sparka in skallen på andra,vare sig dessa tillhör ett visst folkslag, har lockigt hår, är vänsterhänta eller gillar AIK.

Läran om det naturliga urvalet har dessutom använts för att förespråka egoism som norm för mänskligt handlande.

Det är dock ett oanvändbart instrument för den som hävdar att det är livets mål och mening att tränga sig först i kön, klättra på karriärstegen på andras bekostnad eller palla äpplen.

Mats Hägglöf

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skrämmande mörkläggningar och förklaringsmodeller har alltid använts av de som ha makten. Visst är det beklagligt när makten förblindar - samt när den "svage" blir utnyttjad.
Så länge patriakarets makt håller den kollektiva uppfattningen i sitt grepp är det vår uppgift att avslöja dessa övergrepp.

Låt oss höja nivån på inläggen - och utan att döma - ställa frågor samt väcka till eftertanke.

Jag undrar vilken målgrupp Du avsåg med Ditt inlägg.

Jag kan tänka mig att inom en relativt snar framtid få gästblogga på Din sida - om tex skolan eller "livs"-medel

Pelle Börjeson

Anonym sa...

Visst pallade jag äpplen under barnaåren, inte för att det förelåg något direkt behov via hunger men - det kittlade själen att ta från de dignande fruktträden, lura fruktägaren på några frukter, mumsa på äpplet/päronet/körsbären/plommonen tillsammans med de andra grabbarna i rövarbandet. Visst fick man sig en åthutning ibland - fattas bara - men man stod märkligt nog ut med svordomarna eftersom den söta smaken av att ha lurat till sig en frukt som var förbjuden övervägde.
Tro mig, att palla är ingen övervägd tanke som formuleras av storhjärnan, det sitter i ryggmärgen, alternativt reptilhjärnan.

Så vad säger jag till mina (idag vuxna) barn och deras jämnåriga när de stjäl låtar från internet via Pirat Bay med flera? Jag skäller förstås som en bandhund men inser att - det är som att hälla vatten på en gås. Bibelns förhållningsorder kommer ibland till korta när ormen erbjuder ett frestande - äpple.

Peter Hjortberger