torsdag 14 februari 2008

LÄKEMEDELSINDUSTRIN KRÄNGER ONÖDIGA PILLER !

Läkemedelsindustrin är mycket ung och mycket rik. Läkemedelsindustrins främsta uppgift är att ge dess aktieägare maximal utdelning.

När dåvarande Medicinalstyrelsen år 1901 gav ut sin officiella läkemedelsförteckning innehöll den sammanlagt 30 produkter, som idag skulle klassas som läkemedel. Opium, morfin, kodein och atropin är fyra exempel på dessa 30 produkter. Då liksom alltsedan medicinalförordningarna 1688 och ända fram till år 1913 var det uteslutande apotekarna som hade rätten att i Sverige tillverka och försälja läkemedel.

På dagens apotek kan man numera välja bland cirka 2 400 olika läkemedelsprodukter. 90 % av dessa har tillverkats de senaste 20 åren!

Visserligen har apoteken förtatligats. Visserligen har kontrollverksamheten fördjupats. Men tveklöst är det läkemedelsindustrin som styr och ställer. Att en frisk människa idag inte behöver äta piller i någon form passar inte försäljarna av mineraler och vitaminer. Att slemlösande hostmediciner är verkningslösa struntar man i, att man är på väg att sönderdela födan i dess beståndsdelar och göra piller av varje beståndsdel är ett faktum.

I bästa fall består ett läkemedel av två viktiga delar:
l. Kemiska ämnen som verkar i för patienten gynnsam riktning.
2. Information om hur läkemedlet ifråga rätt skall användas.

I sämsta fall innehåller läkemedlet ifråga ingetdera. Detta är tyvärr inte helt ovanligt.
Ett praktexempel utgör hela gruppen anabola steroider. TRON på dessa - inom sjukvården idag ej använda - utgör för idrotten ett verkligt gissel. Till detta återkommer jag.

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: