tisdag 19 februari 2008

KVÄNER - EN URSPRUNGSBEFOLKNING I NORR

Bland myndigheter,beslutsfattare,politiker liksom bland allmänheten råder stor okunskap om Kvänerna. Däremot har de flesta hört talas om tornedalingar eller lantalaiset, som är benämningen i vardagslag för Kvänerna.

Kvänernas språk är erkänt som ett av miniatyrspråken i Sverige, men ännu saknas officiellt erkännande av Kvänerna som en av våra ursprungsbefolkningar.

Kvänerna har en stark juridisk historia, här några exempel:

Enligt överenskommelse i Tälje Hus 1328 garanterade Sverige Kvänernas ättlingar birkarlarna rikets norra delar att fritt bebo och bruka i Lappland och i Tornedalen.

Avtalet fastställdes år 1340 i Magnus Erikssons brev.Systematiska dokument eller skattelängder hittar man från 1539 för Tornedalens del. Dessa områden sattes under skatt 1553 och Kvänerna nämns i dessa skattelistor över befolkningen i Troms- och Finnmarks fylken.
Lappkodicillen från 1751 beskriver Kvänernas renskötselrätt.

KVENLANDSFÖRBUNDET är ett treländers samarbetsorgan med syfte att bevara och bevaka
Kvenlands kultur,historia,bosättningshistoria, språk samt ägande- och nyttjanderättigheter.
Detta förbund motsätter sig att konventionen ILO 169 ratificieras innan ägandehistorien och äganderättigheterna för samtliga berörda ursprungsbefolkningar i Norden har utretts.

Ordförande i Sverige för Kvänerna är Gertrud Monlund, epost: gertrud.m@telia.com

Mats Hägglöf

2 kommentarer:

Anonym sa...

Inför valet 2006 belyste jag kvänernas situation i N-K och NSD, Norrbottens båda länstidningar.Jag gjorde en tämligen djuplodande research och fann en avgrund av okunskap vad gäller kvänerna. Samma avgrund som samerna erfor under förra seklet.Med den forskning som gjorts på samernas historia kan man konstatera att detta minoritetsfolk mäktat med att flytta fram sina positioner och idag ställer de rejäla krav på den svenska staten.Om samma forskning vederfars kvänerna bedömmer jag att att även denna folkgrupp kan förfäkta lika rättmätiga krav på land och rättigheter som samerna av idag, låtgå att det tar 50 år av forskning att nå dithän.

I det perspektivet är det viktigt, att staten inte fattar beslut om ensidiga rättigheter för en folkgrupp, som idag ser korrekta ut men som för femtio år sedan uppfattades som horribla.

All forskning visar att dylika beslut skapar rasism och mycket starka motsättningar mellan folkgrupper.

TENDENSERNA PÅ FINNMARKSVIDDA ÄR UPPENBARA!

Peter Hjortberger

Anonym sa...

I en värld där ända sedan vikingatiden politiska och demografiska förändringar orsakat transnationell rörlighet är det fel acceptera producerade och reproducerade identiteter i ett land. Ex vis de hävdade förhållandena Tornedalen har måhända varit gällande i det förflutna. Men de av en isolerad grupp tornedalingar reproducerade förhållandena ger inte skäl till att definiera människor födda i Tornedalen som en minoritet i Sverige, oavsett om de kallar sig för tornedalingar, kväner, samer eller annat, är nonsens. I konsekvens skulle alla de sentida invandrargrupperna, utöver de tidigt invandrade finnarna, likväl kunna definieras som minoriteter och i slutskedet även svear och götar eftersom de då skulle utgöra en återstående liten skara människor i landet spridda runtom innanför landets gränser. Kontenta; alla svenska medborgare ska ha samma rättigheter och skyldigheter.