tisdag 26 februari 2008

OTROGEN PIPPI SKAPAR NY ART

Hon söker sig en make av en annan art men hon är honom otrogen. Fiffiga flugsnapparhonor lyckas väl med sin familjebildning och får många söner.

På Gotland och i ett öst-västligt tjekiskt bälte dominerar halsbandsflugsnapparna stort över de vanliga svartvita flugsnapparna. De är unga som arter men väl åtskilda. En svartvit och en halsbandsflugsnappare liknar inte varandra, deras sång och lockrop skiljer sig tydligt åt. Så hon tar inte miste, den fiffiga halsbandsflugsnapparhonan, när hon väljer en make ur den svartvita arten.

Troligen är hon en eftersläntrare, som kommit sent från sin vintersemester i Afrika.

Tydligen är det så, att om familjebildningen startar sent, bara några dagar efter de andra flugsnapparnas, är det en fördel för henne att få en svartvit make. Hon lägger då fler ägg. Kanske är han en flitigare matare av ungarna, kanske har han ett bättre revir än parningslediga artfränder.

SÅ DE SÄTTER BO IHOP och han matar flitigt ungarna. Men hon har i hemlighet vänsterprasslat med hannar av sin egen art. Och ungarna, varav de flesta är söner, visar sig vara dels äkta halsbandsflugsnappare, dels hybrider , bastarder mellan två arter.

De som blir avlade av paret blir hybrider eller bastarder, medan oäktingarna blir äkta halsbandsflugsnappare.

En art brukar definieras som en grupp som kan få fortplantningsdugliga ungar. Det är mycket ovanligt med parning över artgränserna och ändå ovanligare att avkomman blir fortplantningsduglig. MEN DET BLIR FLUGSNAPPARUNGARNA om de är av hankön.Honhybridungarna blir sterila.

Här har vi med andra ord ett exempel på att en otrogen pippi skapar en ny art!

Mats Hägglöf

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, hon är alltså helgarderad halsbandsflugsnapparhonan då hon väljer svart-vitt 0 både svart och vitt. Dåliga vanor från Afrika, som håller det största antalet aids-sjuka

Anna-Lisa Söderström
Bro