lördag 26 januari 2008

MATENS BETYDELSE FÖR HÄLSAN

Fullkornsprodukter sägs motverka cancer och uppkomsten av hjärtinfarkt. Detta påstående är icke belagt. Granskande expertgrupp har endast uttalat att fullkornsprodukter kanske
( " may contribute ") bidrar till dessa hälsoeffekter. Samma " lösa " påstående gäller ett stort mediapådrag nyligen, att köttprodukter kan medföra cancerrisker.

Matens betydelse för hälsan intresserar och oroar många. Larm och reklam gör många skeptiska med resultat, att man vänder sig bort från motsägelsefulla råd.

Socialstyrelsens kampanj på 1970-talet i samverkan med Kooperativa förbundet, att 6 - 8
skivor bröd om dagen var nödvändigt för en god hälsa är ett praktexempel på hur kommersiella företag styr åsiktsbildningen. Liksom när mejerinäringen fick de politiska ledarna att påstå, att
mjölk är bra mot benskörhet.

Vem kan konsumenten bäst lita på när det gäller opartiskheten i informationen ?
Livsmedelsverket? Mejerinäringen ? Brödinstitutet? Universiteten ?
Säg det den som kan. Kommersiella intressen styr - man "samverkar" - med forskare genom finansiering.

Från folkhälsosynpunkt är detta icke acceptabelt. Det finns idag ingen auktoriativ, vetenskaplig
instans fri från ovidkommande intressen.

Mats Hägglöf

1 kommentar:

Roland Nelsson sa...

"Guds Ande, gurkmeja och granatäpplen - en oslagbar kombination till hälsa och långt liv"
Om detta har vi i Värnamo den 13 april en samling med professor Stig Steen, Alf Svensson och Stanley Sjöberg.
/Roland Nelsson