tisdag 13 april 2010

LÅGENERGILAMPOR KAN VARA FARLIGA

Gamla febertermometrar rensas bort och tandläkarna slutar med amalgam, allt för att rensa Sverige från kvicksilver. Men enligt ett EU-beslut infgörs samtidigt de nya lågenergilamporna, som innehåller detta metalliska grundämne.

Det är grymt oansvarigt att inte informera konsumenterna om hur mycket kvicksilver lågenergilamporna innehåller, att man inte infört ett pantsystem, och att man inte har väntat på lågenergilampor, som inte innehåller kvicksilver.

Hur man tar rätt på en tänd lågenergilampa, som gått sönder är det inte alla som har klart för sig. På Kemikalieinspektionens hemsida står att läsa: " Öppna fönster, stäng dörrén, lämna rummet i 20 - 30 minuter. Samla upp lampresterna med en bit kartong, torka av ytorna i närheten med en fuktig trasa, lägg glasrester och trasa i en glasburk med lock, märk burken med varningstext och lämna in som miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, den kan fördela kvicksilverdropparna och då ökar riksen för inandning. "

Forskare varnar för att lågenergilamporna kan avge farlig strålning. Särskilt försiktig skall man vara med skrivbordslampor och sänglampor, som man bör hålla på minst 30 centimeters avstånd. Den nya studien är gjord av den schweiziska stiftelsen ITIS, och enligt det schweiziska hälsoministeriet har lågenergilamporna kanske introducerats för snabbt. Vilka hälsoriskerna är på lång sikt är oklart.

Det är verkligen skrämmande hur lobbykulturen styr världen genom att i industrins intressen välja lämpliga argument och pressa igenom lagar och förordningar för ekonomisk vinning.

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: