fredag 2 april 2010

FOLKRÄTTEN SEGRAR ?

Börjar omvärldens tålamod med Israel att ta slut? Mycket tyder på det när nu ledare från USA och EU turas om att resa till Mellanöstern för att tala klarspråk om brotten mot folkrätten. Den utlösande faktorn är beskedet om att Israel planerar att bygga ytterligare 1 600 judiska bostäder i den ockuperade östra delen av Jerusalem.

Goldstone-rapporten om kriget i Gaza förra vintern satte ljsuet på folkrättens roll i Mellanösternkonflikten. FN-rapportören och experten Richard Goldstone föreslog att båda parterna skulle låta undersöka misstänkta krigsbrott och redovisa sina resultat öppet. Möjligheten finns också att låta Internationella brottmålsdomstolen titta närmare på krigsförloppet.

Frågan om Jerusalem och de palestinska flyktingarnas framtid är två av de svåraste i samtalen mellan israeler och palestinier. På båda sidor finns ledare som pressas av en alltmer missnöjd hemmaopinion och allt mer fanatiska krafter. I andra vågskålen ligger det faktum att många boende på båda sidorna enligt opinionsundersökningarna verkar vara redo att kompromissa.

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: