torsdag 8 april 2010

IRRLÄROR VAD GÄLLER KOSTRÅD ?

I Björna kommun, Västernorrland, pågår studiecirklar kring temat HUR SKA ÄLDRE MÄNNISKOR ÄTA? Jag återger nedan ett budskap, sammanställt av en son till legendariske ordföranden i Björna Hembygdsförening, Anders Nordström:
-------------------------------------------------------------------

HUR SKA ÄLDRE MÄNNISKOR ÄTA?

Äldre människor har ofta en djupt rotad bundenhet till stärkelsematen. Gröten, brödet och potatisen upplevs som basen i födan. Många äldre upplever, att deras livskvalité skulle sänkas om de inte regelbundet finge äta dessa matvaror. Köttmaten,sovlet, tycker de är en mindre - lyxig - del av måltiden. Äldre människor motionerar ofta inte så mycket.De behöver därför inte så många kalorier per dag. Men de behöver ändå tillräckligt med protein och naturligt fetta för att bygga och reparera sina kroppar.

De äldre är särskilt utsatta för att få kärlsjukdomar.De har därför särskilt stor anledning att äta kost som förebygger dessa.

Jag har ett förslag till kompromiss:

Gröten bör man avstå helt ifrån. Jag vet ingen gröt som inte är helt kolhydratdominerad. Pankaka och makaroner skall man likaså helt avstå ifrån.

Bröd kan man äta i form av någon lågkolhydratvariant. Till exempel innehåller Finn crisp, flatbröd eller Wasa fiber plus under 5 gram kolhydrater. En halv sådan, med rikligt med smör och ost på, motsvarar en rejäl vanlig smörgås i mättnads- och näringseffekt, men ger bara 2 - 3 gram kolhydrater. Smör. Man kan kära en bit, eller ta hela av ett kallt smörpaket och ställa fram på ett smörfat på bordet, o´ch hyvla med en osthyvel. Samma hyvel kan användas till den feta osten. Om man förvarar smöret i skafferiet (det håller sig länge utan att härskna), kan det bredas med smörkniv. Om man inte kan tänka sig att ha smöret i skafferiet eller ta av det med osthyvel kan man använda Bregott (som bara är näst bäst, för det innehåller rapsolja).Margarin, till exempel Becel, Keio,Milda,Lätt och Lagom är helt förbjudet. Dessa är sjukdomsframkallande på grun av att de innehåller konstgjorda fetter som inte är de rätta för människan.

Potatis kan man till nöds äta en liten till maten. En deciliter potatis innehåller 16 gram kolhydrater, och det kan rymmas inom en kolhydratgräns på 20 - 40 gram per dag.

Till frukost kan en äldre kvinna äta en halv finn crisp med mycket smör och ost, samt ett ägg. En stor man kan äta det dubbla, det vill säga en hel Finn crisp och två ägg.
Kaffe med grädde till.
Samma kan man ta vid behov av snabbmat.

Till unch och/eller middag kan man äta en kött/fisk-rätt tillagad med så mycket smör och grädde man rimligen kan få dit. Matmängden anpassas till kroppsstorlek och fysisk aktivitet. Jag brukar säga att köttmängden kan motsvara ens egen knytnäve.

De billiga matoljorna som majsolja, solrosolja etc. innehåller nästa bara sjukdomsframkallande omega-6 och ska inte alls användas. Steka bör man göra i smör eller kokosfett.

Grönsaker till maten efter önskemål. Äldre människor behöver inte tvinga i sig stora mängder grönsaker, det är bara jobbigt för dem, och tillför inget av vikt. De vitaminer de behöver får de i protein- och fett-maten, samt en liten måttlig mängd grönsaker. Till grönsakerna kan man göra en olja-vinägerdressing med oliv- eller rapsolja.Det är enda tillfället man behöver använda olja i maten. Ännu bättre är en dressing med till exempel turkisk yoghur eller creme fraiche och majonnäs. Vill man dricka mjölk och filmjölk ska de förstås vara fullfeta. Mellan- och lättvarianter saknar exsietnsberättigande.

Frukt är bara en sockerlösning och kan uteslutas helt.

När det är kaffebjudning kan man ta en Finn-crisp-macka enligt ovan, med smör och ost eller skinka.Beställ det när ni blir bjudna på fika. Ställer inte värden upp får man ta det med sig hemifrån.

Den söta smaken behövs inte till vardags.

Till fest kan man ta en liten bit av gräddtårtan.

--------------------------------------------------------

Som variant till ovanstående hänvisar jag till min artikel på denna blog: GRÄVER DU DIN GRAV MED TÄNDERNA?

mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: