fredag 30 april 2010

BURKA ELLER NIQUAB ?

" - det här leder till en situation där alla förlorar. Det är ett övergrepp mot dem som själva väljer att bära sjal och det gör ingenting för att hjälpa dem som tvingas bära den," sade Judit Sunderland i Human Rights Watch nyligen.

Belgiska parlamentets under hus har röstat för att förbjuda heltäckande slöja på allmän plats.

En otäck följdeffekt av ett förbud i Belgien är att det snart öppnar för motsvarigheter i andra europeiska länder. Liknande lagförslag finns i princip färdiga på andra håll, till exempel i Frankrike. Hitills har den märkliga förbudsklubb, som reglerar kvinnors klädsel, bestått av genuint odemokratiska länder som Iran och Saudarabien. Men nu är alltså ett antal europeiska demokratier - med Belgien i spetsen - i färd med att träda in i denna osympatiska krets. En lika olycklig som absurd utveckling.

Burkaförbudet handlar inte främst -i själva verket kanske inte alls - om ett övergrepp på reöligionsfriheten ( som i och för sig är en viktig rättighet). Det är inte rimligt att med religionsfrihet som argument kunna motivera precis vilken klädedräkt som helst eller kanske helt utan mundering på torget. Däremot är det rimligt och nödvändigt att en anständig stat inte lägger sig i hur vuxna människor klär sig i vardagen, på allmän plats.

Inga kommentarer: