fredag 26 september 2008

SVERIGES URSPRUNGSFOLK

Jordbruks- och sameministern i förra regeringen, Ann-Kristin Nykvist, har tillsammans med ordföranden i Sametingets styrelse, Lars-Anders Baer, utgivit en påkostad 20-sidig broschyr i
A4-format med titeln Same,same but different. Broschyren utan referenser har distribuerats till landes högstadieskolor i klassuppsättning och är avsett som undervisningsmateial om samer.

På omslagets förstasida står att läsa med fet stil: SAMERNA SVERIGES URSPRNGSFOLK.
Visserligen har riksdagen beslutat, att samerna är ett ursprungsfolk, men det ger alls icke mandat till påståendet att samerna är Svriges ursprungsfolk. Minst tre (3) ursprungsbefolkningar har rört sig inom aktuell del av Sverige och fortplantat sig där.

Våra älsta och flesta forntida renfynd kommer från Skåne, det äldsta cirka 15 000 solvarv bakåt.De äldsta fynden av ren i Norrland ligger 1 800 solvarv bakåt i tiden.

Den svenska rennäringen domineras nu av 4- 5 generationens invandrare från Ryssland och Norge. Med stöd av skattemedel, minst 200 - 300 miljoner årligen, och ett nätverk av samhällsavlönade tjänstemän, gör omkring 150 heltidsarbetande renägare anspråk på hela fastigheten Norrland. Med större rätt skulle några 100-tal skåningar kunna göra anspråk på fastigheten Norrland. Och vart tog kvänerna vägen? De är erkända av Nordiska Rådet, men hitills har de inte fått samhällstöd till eget kansli, egen radio och egen tidning. Det är väsentligt för att inte stämman skall tystna.

Läs gärna den tänkvärda boken av makarna Bertil och Valborg Winka " Har Du slutat vara lapp? ". Den påminner lite om vårt historiska arv i samma kärva stil som Fänrik Ståls Sägner :
" Jo därom kan jag berätta, om frun så vill, ty jag var med ".

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: