torsdag 25 september 2008

PLACEBOTABLETTER TILL SALU !

Den goda tron utgör många gånger en utmärkt medicin - ett svenskt företag har nyligen patenterat tabletter utan verksam substans ( placebo ) för försäljning till troende. Effekten lär ligga på drygt 30 % nöjda.

Vita tabletter är bättre mot huvudvärk än gröna. Gröna tabletter är bättre mot ångest än vita. En spruta är bättre än en tablett. Hostmedicin skall vara flytande även om det gäller hostdämpning. Tror man.

Många kringfaktorer har en faktisk och betydelsefull inverkan på människans hälsotillstånd och prestationsförmåga. Detta vet läkemedelsindustrin. Detta vet läkarkåren. Att mot den bakgrunden förse patienten med i sak onödigt recept kan, paradoxalt nog, i de flesta fall gynna såväl industrin som Apoteket AB, läkarna - att skriva ut blodtryckssänkare är ofta Litium för doktorn;något har han åstadkommit gent emot patienten , liksom samhället via förkortad sjukskrivningstid.

Sak samma inom själavården. I likhet med politik och litteratur är religion en form av mänsklig verksamhet och huruvida Gud existerar är i samanhanget oväsentligt.

Bättre tro än veta är kyrkans grundbult, som ger många hopp både före och efter döden!

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: