onsdag 3 september 2008

FÖRVIRRANDE KOLESTEROLREKLAM

Varför bry sig om kolesterol om det inte är en riskfaktor? Eller hur är det egentligen ? Är det så konstigt att dagens olika kostråd förvirrar när vetenskapen har förlorat sitt viktigaste instrument, logiken. Vad säger Livsmedelsverket, det frågar sig till exempel Uffe Ravnsko, med dr och docent, Lund.

Enligt Unilever bör man äta Becel i stället för smör och grädden bör ersättas med flytande Becel. (Det var en tvålfabrikant som uppfann Becel). Men att halvera sitt kolesterol på detta sätt är helt omöjligt. Och varför överhuvud taget oroa sig för smöret och grädden ? Det finns inte minsta bevis för att animaliskt fett leder till hjärtinfarkt eller stroke. Senast man noterade detta var i den stora Malmöstudien, som visade att skånska infarktpatienter inte ätit mer fett än friska skåningar. Det mest överraskande är att strokepatienter hade ätit mindre fett än andra.

Att ett högt kolesterolvärde är farligt har vi fått höra i många år. Vad vi inte fått höra är att patienter med lågt kolesteolvärde blir lika åderförkalkade som människor med högt kolesterol. Och inte heller talas det högt om att kolesterol inte är en riskfaktor för kvinnor och äldre människor. Eller att människor med högt kolesteolvärde lever längre än äldre människor med lågt kolesterol. Eller att lågt kolesterol disponerar för cancer och infektionssjukdomar.

Allt detta har dokumenterats igen och igen i vetenskapliga tidskrifter. Varför bry sig om sitt kolesterol om det inte är en riskfaktor?

Nu är det emellertid inte det vanliga kolesterolet som är en riskfaktor, sägs det, och inte ens det onda LDL-kolesterolet.

Det har nämligen visat sig, att det finns flera LDL-molekyler. Några är stora och fluffiga,och de är helt ofarliga; det är de små LDL-molekylerna, som man menar är farliga. Här har vi en riskfaktor som heter duga!

Men nu blir det riktigt intressant. Om man äter mycket fläsk, smör och grädde, då ökar antalet av de snälla, fluffiga LDL-molekylerna, medan det blir färre av de små, elaka, alltså tvärt emot flesta hade förväntat sig.

Om Din läkare varnar för Ditt kolesterol, byt läkare!!

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: