måndag 8 september 2008

ÄLGEN ÄR LÖS !

Nu pågår älgjakten och här först en jakthistoria från förra året:

Olle på Södermalm i Stockholm bestämdes sig för att bli älgjägare. Han köpte en älgstudsare,
tog jägarexamen, arrenderade jaktmarker i Värmland, hyrde stuga där och åkte dit med sin bäste vän.

Dygnet runt i tio dagar gällde bara älgjakt men när den tiden var förbi tvingades Olle konstatera, att man inte sett skymten av skogarnas konung. Ledsen och nedstämd gick bilfärden åter till Stockholom. Utanför Örebro fick så Olle se en naken häst bakom en ladugård helt nära vägen.
" Jag måste avreagera mig " tänkte Olle, steg ur bilen och sköt hästen. Så gick Olle in till bonden och berättade vad han gjort och varför samt avslutade med att erbjuda 15 000 kronor kontant, vilket bonden accepterade.

" Du hade väl ingen häst " sade bonfrun till sin man när Olle gått, " Nej, men nu har jag en älg och 15 000 kronor ".

När årets älgjakt nu startat i Norrland och snart börjar i övriga Sverige är den stora frågan förstås: hur är tillgången ? Och med tanke på vargen är svaret något överraskande: tillgången förefaller vara god.

Den skandinaviska vargen lever nämligen i huvudsak av älgar: enligt en nyligen genomförd undersökning av vargarnas meny fann foskarna att av 198 bytesdjur var 148 älgar, 9 rådjur, 5 bävrar, 10 grävlingar, 5 harar, ett nötboskap och 20 fåglar (orre och tjäder). Men älgar finns det.
Visserligen är det svårt att säga något om kalvarna. De senaste årens avskjutningspolitik har
inneburit, att man fått en i stort sett obegränsad tilldelning av kalv. Vargen äter framför allt
kalv: nio av tio slagna älgar är årskalvar och det bör påveka älgjkten.

PÅ NÅGOT SÄTT MÅSTE MÄNNISKOR OCH VARGAR KUNNA SAMSAS OM BYTESDJUREN. DET FINNS PLATS FÖR JÄGARE AV BÄGGE SLAGEN !

I senaste numret av Svensk Jakt finns en genomgång av älgläget,län för län, och den visar tydligt, att älgstammen är som sämst och svagast i områden som inte har någon varg alls, i Örebro, Västmanland, Uppland, Stockholms län, Södermanland och Västra Götaland. Där är det enbart jakten och tillgången till födan som reglerar tillgången.

Älgarna tuggar i sig tallplantor för en dryg miljard årligen och de orsakar svåra skador i trafiken. Därför bör stammen reduceras kraftigt!

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: