Hur hamnade egentligen plattfiskens ögon på samma sida av huvudet ? Gåtan har alltid besvärat Darwin med eftrträdare.Nu har den 45 miljoner år gamla lösningen hittats i några dammiga, bortglömda museilådor!
Rödspättor, hälleflundror och andra plattfiskar saknar motstycke i världshaven. När fiskarna är små sitter deras ögon på var sin sida av huvudet, men under uppväxten vandrar det ena ögat över till samma sida som det andra.
På så vis kan fisken ligga och trycka nära botten och nästan osynlig, med god uppsikt i vattnet på spaning efter lämpligt byte. En klar och otvetydlig överlevnadsfördel. således, men hur har den märkliga lösninge uppstått ?
Charles Darwin och andra stora evolutionsteoretiker före och efte honom har gjort många tappra försök att förklara mysteriet utan att riktigt lyckas. Om evolutionen sker gradvis, hur kommer det sig att inga allmänt vindögda former någonstans mitt emellanfiskar och plattfiskar har hittats ? Bra fråga, tyckte Darwin - men han hade inget bra svar.
Men nu skriver Matt Friedman vid University of Chicago in sitt namn i evolutionsforskningens historia.Lösningen, i form av 45 miljoner år gamla fossilier, har legat bortglömda i cirka ett sekel i lådor på Naturhistoriska Museet i
London och i Wien. Och tack vare dem lyckades Fridman beskriva ett tidigare okänt släkte bland plattfiskarna. Dessutom lyckades han slå fast, att det tdigare kända släktet Amphistium också var en skevögd föregångare till dagens plattfiskar.
Någonting att tänka på när det nästa gång är dags för spätta med ärtor och skirat smör!
Mats Hägglöf
torsdag 28 augusti 2008
GÅTAN MED PLATTFISKENS ÖGON
Upplagd av Mats Hägglöf kl. 15:13
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar