onsdag 27 augusti 2008

DU STORE GUD

Om vi i en fråga saknar absolut visshet, nöjer vi oss i allmänhet med den bästa förklaring vi kan finna och tillåter oss därmed en viss godtrogenhet. Den enklaste förklaringen bör föredras framför den krångligare.

Tag universums existens: Naturvetenskapen kan inte förklara världsaltetes uppkomst. Fysiken börjar med Big Bang - men vad fanns före Den Stora Smällen? Den enklaste förklaringen är Gud. Universum existerar för att Gud har skapat den och vill att den skall fortsätta att existera styrt av de naturlagar han har instiftat. Materien kan inte välja att använda sina krafter, den gör vad den måste göra. Så som Gud ha bestämt.

Det finns också " inre " bevis: många människor känner Guds existens så starkt att de inte kan betvivla den erfarenheten. Ett annat faktum är människans fria vilja. Hjärnforskarna kan kartlägga hjärnans minsta skrymslen - men hur det går till när kemi och elektricitet omvandlas till medvetande och vilja, det saknar biologisk förklaring. Därför måste medvetandet vara skapat av Gud. Det är den enklaste och mest närliggande förklaringen.

Gud är allsmäktig. Därmed är Gud enligt min mening ansvarig. Må vara att människan kan ses som medansvarig för tillståndet i världen. Men Gud är huvudansvarig. Bara den som är allsmäktig kan ha det yttersta ansvaret.

Men är Gud - om han finns - god? Bryr han sig om oss ? Elller har han lämnat sin skapelse vind för våg, vilket vore ytterst oansvarigt, ett grymt prctical joke. Eller är han rent av ond? Varför skall spädbarn dö en plågsam död i aids? Varför dränktes Bamseklubbens lekande barn i tsumanin ? Varför hindrade inte Gud denna upprörande och obegripliga ondska?

Den enklaste sanningen är att en ond värld inte styrs av en god Gud. Eller - vilket torde vara lättare att acceptera - att det inte finns någon gud, ett högre väsen att vädja till eller skylla på.

Mats Hägglöf
mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: