tisdag 26 augusti 2008

GNÄLLET OM PRIS PÅ ENERGI

Jag har mycket amatörmässigt ( hade med tvekan godkänt i matte ) räknat ut i Euro hur mycket olja, bensin, disel och el stigit i pris under olika perioder. Stegringen är marginell!

Nästan allt annat har stigit mera i pris än bensin och disel. Detta oavsett vilken period man tittar på och jämför med. Går vi till exempel 30 - 40 år bakåt i tiden är det, anar jag, inte själva råvaran utan skatten som stigit, co - 70 % ?

1 liter bensin och disel kostar hälften mot vad samma mängd öl kostar på systemet. ett kilo bananer eller svenska äpplen har stigt mera i pris, och är nu mycket dyrare än bensin.

Det finns länder inom EU med lägre inkomster bland befolkningen, men med ett bensinpris som är det dubbla jämfört med Svrige. Och bilarna rullar vidare. Här har våra politiker utrymme för att beskatta oss vidare. De kommer att förpacka beskattningen i vackra fraser om miljön!

Zdenek Kabatnik


Kommentar:

Zdenek Kabatnik är född i Tjeckoslovakien år 1932 och kom till Sverige år 1967. ZK har arbetat som läkare i Vansbro, Östersund, Gävle och Sandviken och gick i pension som överläkare.
Han är en entusiastisk amatörmusiker i olika orkestrar - spelar kontrabas.

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: