lördag 21 juni 2008

LÄKEMEDELSINDSUTRIN TJÄNAR EXTRA MILJARDER PÅ MEDICINER SOM KASTAS ELLER ÄR ONÖDIGA/UTAN FAKTISK NYTTA INOM SJUKVÅRDEN!

I en debattartikel i DN den 20e juni 2008 påpekar regeringens läkemedelsutredare, överläkare Franz Rücker, att landstingens lager med medicin mot fågelinfluensan inom kort kommer att förstöras.Värde över 200 miljoner. Läkemedelsindustrin gnuggade händerna när Studio 24 meddelade i mars 2006 att fågelinfluensan var på väg till Sverige och att "det kan bli så många döda i vårt land att vi inte kan begrava alla"! Här saknade media proportioner - till gagn för pillertillverkningen!

Redan i mitten av 1960-talet meddelade Pharmacia via apotekare Birgitta Spross och medarbetare, att hållbarheten för dåtida läkemedel kunde skrivas upp till 10 år mot som regel 5.
Inga beslutsfattare inom riksdag och regering (vågade) reagera och fortfarande kastas obrutna förpackningar redan efter några år. Det vore miljardförluster för industrin om en ändring skulle ske på detta område och "maffian" är så stark att här är ingen framgång att vänta. När dåtidens största läkemedelsföretag, Hoffman laRoche i Basel år 1968 fick en konkurrent till preparatet,guldägget, VALIUM, i form av Stesolid gjordes ett försök - epokgörande - vid apoteket i Enköping. Man beslöt byta ut Valium mot det betydligt billigare Stesolid på recept som skrevs. Ramaskri från Basel, delegation åkte till Enköping (jag var då själv anställd vid detta företag) och det blev rättning i ledet i Enköping! Först cirka 30 år senare kom så allmängiltigt beslut att apoteken får byta ut förskrivna preparat mot analoga till lägre pris.

Att läkemedelsindustrin kränger helt onödiga piller till stora vinster är ett annat faktum. Exempel:
Anabola steroider - en syntetisk form av manligt könshormon - började lanseras i slutet av 1950-talet. Man hade fått för sig, att rätt marknadsförda, skulle denna grupp bli en verklig storsäljare. Och så blev det!! "För förbättrat allmäntillstånd hos åldringar,för ökad psykisk och fysisk aktivitet, för muskeluppbyggtnad, praparatet of choice: anabola steroider.

Under 1960-talet och cirka 20 år framåt konkurrerade ett 10-tal olika anabola preparat om den svenska marknaden och upp till ett 20-tal indikationer återfanns i FASS. Försäljningen var enorm, det rörde sig om miljardbelopp - som visade sig vara att kasta pengar i sjön. Det visade sig efter hand, att dessa produkter icke fyllde någon berättigad terapeutisk funktion och det allra sista, Deca-Durabol, för vilket jag var säljansvarig och troende som en frikyrkopredikant, tas nu bort och därmed är hela gruppen utplånad. Men stora,mycket stora pengar blev det under tiden till industrin!

ACO lyckades på 1980-talet inregistrera vitamin E på indikationen brist på E. Säljer bra.
Men i Sverige har man ej påträffat patienter med denna vitaminbrist - vitamin E är fettlöslig,lagras i kroppen och tillförs i stora mängder via livsmedel eftersom dessa tokoferoler utgör konserveringsmedel för till exempel fisk på burk.

1,8 miljoner svenskar äter blodtrycksmedicin. De allra,allra flesta helt i onödan, det har Nätverket för läkemedelsepidemiologi i Malmö invändningsfritt visat. Men att som avslutning på läkarbesöket få recept på blodtryckssänkare är Litium för läkaren och en verkligt givande mjölkko för industrin.

Här finns väldigt mycket att göra. Men, att som artikelförfattaren i DN,Franz Rücker, tro på möjligheten att få regeringsbeslut om förlängd hållbarhet på läkemedel kommer ej att lyckas på många år ännu - industrin är för mäktig! Det hadlar om pengar till aktieägarna - och moral mäts ej i provrör!!

Mats Hägglöf
mats_hagglof@hotmail.com

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag för min del kastar sällan läkemedel i tablettform. Till exemper värkmediciner i mitt skåp gick ut för 5-6 år sedan. Tar då och då fortfarande. Effekten är oförändad.

Det handlar inte bara om tillverkarens vinster utan om en nedskräpning av också. Det är bara liten del som lämnas till apotek. Och apotek tar emot bara varor som säljs av apotek. Inte annars.