tisdag 17 juni 2008

MAJSTÅNG I MIDSOMMARNATT

Ingen helg tycker vi är så helt och hållet nordisk som midsommar - midnattssol och midsommar, det är vad vi bjuder ut som motsats till hypermoderna höghus, jättesjukhus och annan social välfärd som broschyren Vårdguiden erbjuder.

Svensk midsommar med kullor och masar i granna dräkter i flerdubbla ringar runt en rest majstång, med dans på lövade logar och knarrande bryggor, ja, till och med på storstädernas stenlagda torg.

Och sannerligen, inte är det att undra på att vi längtar efter den helgen, som har blivit vår symbol för sommarens härlighet. För allt som spirar ur marken, för heta sandstränder och svala böljor, för allt det ljuvliga som rymms i begreppet sommar.

Julnattens övernaturliga väsen var mörka och farliga, midsommarens gäckande och trolska. det var skogsfruns, näckens och bäckahästens tid. Midsomdsommarnatten var full av varsel och tydor, genomgående av vänligare slag; det var sommarens, ljusets, kärlekens och läkedomens fest!

Bruket att tända eldar, som var det mest dominerande midsommarbruket under Olaus Magnus´tid ersattes med att den svenska flickan samlade nio sorters blommor i ett vägskäl, gick tigande hem och lade buketten under sin huvudde. Kunde hon sen somna utan att säga ett ord skulle hon få se sin tillkommande i drömmen. (Numera lägger flickan sju karlar under kudden, en och en och testar - ppillerna finns som säkerhet).

Men majstången reser vi, nu som förr, även om det numera oftast sker i kommunal regi. Mitt på dagen är stången klar med sina kransar, girlanger och flagga och under hurrande och hejande kommer den ner i sin grop, står där i all sin prakt, lyssnande till högtidstalet om sommarljuset, kärleken och livet. Så går dansen i mångdubbla ringar till spelmännens låtar - "Sju vackra flickor i en ring"- "Viljen I veta och viljen I förstå", "Små grodorna" och "Aspelöv och lindelöv"

Doften av klöver över ängen, som slagits för midsommardansens skull, stiger i en aning av död och förgängelse i sig!!Ett stilla vemod över att sommarljuset skall vika, ty mörkret, kommer smygande.

Här passar Pär Lagerkvists " Det är vackrast, när det skymmer".

Det är vackrast när det skymmer
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över jorden,
över markens hus.

Allt är ömhet, allt är smekt av händer.
Herren själv utplånar fjärran stränder.
Allt är nära, allt är långt ifrån.
Allt är givet
Människan som lån.

Allt är mitt och allt skall tagas från mig,
inom kort skall allt tags från mig.
Träden,marken, där jag går.
Jag skall vandra -
ensam utan spår.

Mats Hägglöf

Inga kommentarer: