fredag 6 juni 2008

ELSA ERIKSSON: VEM ÄR MEST SLÄKT ?

Sameradions nyhet måndag 2 juni 2008 öppnar hisnande perspektiv - 700 år gamla kranier från en kyrkogård i norr! Det är dock inte alldeles givet att kranierna är förfäder till nutidens renskötare. I trakterna rörde sig finnar, kväner, ryssar, svenskar och norrmän.

Under de senaste 50 åren har det skett en sammanblandning av rennäring, ras och språk. Problemen har belysts av författare som Svante Isaksson (" Ingen frid i fjällen "), Mats Hägglöf
( "Syntetiska samer ", " Apartheid i Sverige") och senast Berth Hägglund.

För många ter det sig befängt att mänsklig etnicitet ska grundas på ett boskapsdjur med unikt låg avkastning. Sverige har nu omkring 150 renskötare som kostar 200 - 400 miljoner varje år i olika former av samhällsstöd. Därtill kostar rennäringen många gånger mer i skador på jordbruk, trafik och skogsbruk. En återgång till ordningen före 1890 med gårdsbruk om 10 - 15 renar inom hägn med ett beskattningsbart gårdsstöd om 300 000 kronor årligen skulle innebära att våra kostnader för rennäringen reduceras med mer än 95 %.

Men nog därom. De aktuella fynden från Rounala är ett genombrott. Vi vet platsen, vi vet tiden, och vi har arvsmassan (generna). Nu är frågan vem som är mest släkt med vem. Är de hedervärda medborgarna från Rounala mest släkt med nutida renskötare, med norrlänningar i allmänhet, med stockholmare eller med skåningarna ?

Jag tippar att de är mest släkt med skåningarna. Där har vi de flesta lämningarna efter ren,

Elsa Eriksson
Nordmaling

---------------------------------------------------------------------------------
Före detta distriktssköterskan Elsa Eriksson har sedan länge intresserat sig såväl för rennäringens förändring efter invandringen över Karesuando på 1850-talet, som för hälsofrågor direkt kopplade till dagens rennäring - att till exempel cirka 3 000 renar lastas av år efter år på
Nordmalings skyddade vattentäkt. Hennes debattartikel tidiagre i Västerbottens-Folkblad
" Vilda västern i Västerbotten " gav flera exempel på hennes tankar kring hithörande frågor

Mats Hägglöf
mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: