lördag 10 maj 2008

PINGST - HÄNRYCKNING - MIRAKEL - TUNGOMÅLSTALANDE

" De är inte berusade av sött vin som ni tror, det är bara tredje timman på dagen ". Så sade Petrus enligt Första Korinterbrevet när han skulle förklara att ett antal kristna troende talade i tungor.

Inom den karismatiska kristendomen anser man tungomålstalande vara en nådegåva, en andlig sådan. Det förekommer att tungomålstalande själva kan översätta sitt tungomålstal /Glossali/, men det vanliga är att tungomålstal är oidentifierbart.

Pingströrelsen, Laestadianerna, Svenska baptistsamfundet samt i viss mån även Svenska missionsförbundet innehåller ofta församlingsmedlemmar, som talar i tungor. Icke att förglömma är även Livets ord och Arken (geografiskt belägen i Upplands-Bro), där man gärna även talar om religiösa under och mirakel. Församlingen Arken arrangerar årligen så kallade mirakelkonferenser, mycket påkostade med talare som Bill Pankrad och Stanley Sjöberg. Där kan psykotiska och neurotiska människor via den religiösa upplevelsen söka reda ut sin livssituation, känna sig godtagna och få vara med i något socialt sammanhang.

" När tåget har stannat på Himlens perrong, då möter oss Jesus med sång ". Så sjöng Lapp-Lisa när jag på 1940-talet lyssnade på denna sånglärka från Mark utanför Vilhelmina. Idag när jag skriver detta är det Pingsthelg, en viktig hänryckningens helg för många frikyrkor.För drygt en vecka sedan var det avresa till himlen för Jesus, och slående för vad som skrivs i Nya testamentet och vad som sägs från frikyrkornas predikostolar är, att Uppståndelsen kommer mycket, mycket snart!

Trots allt finns det faktiskt inga belägg för religiösa under!

Mats Hägglöf
epost: mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: