söndag 7 mars 2010

SVENSK ALLEMANSRÄTT I FARA!

I Sverige har vi den stora förmånen att kunna vistas i och bruka naturen på alldels unikt sätt. Naturen står öppen för alla och du kan med rent samvete promenera runt och njuta av dofter, syner och intryck. Du är besökare och måste vara varsam och visa hänsyn mot både människor, växter och djur. Inte störa - inte förstöra, vilket är huvudregel i allemansrätten.

För drygt ett år sedan kom skogspropositionen "En skogspolitik i takt med tiden", som lyfte fram produktionsintressena inom skogsbruket tydligare än tidigare. Nyligen kom slutrapporten "Möjligheter till intensivodling av skog" Utredningen föreslår att man upp till 15 % av skogsmarken inte längre skall behöva ta generell miljöhänsyn. Enligt de senaste förslagen vill man nu även gödsla skogsmark samt plantera kloner, hybrider och utländska trädslag på 400 000 hektar nedlagd åkermark. Här kommer man att stängsla odlingarna, vilket skapar barriärer för vilt och människor mellan de öppna delarna av landskapet och skogen. De biologiskt värdefulla och estetiskt tilltalande skogsbrynen kommer samtidigt att inneslutas mellan stängslade intensivodlingar och skogen. Konsekvemnserna kommer att bli stora:

Den biologiska mångfalden minskar
Mängden bärris, bär och svamp minskar
Kväveläckaget till vattendragen ökar
Mängden foder för viltet minskar
Stängslade skogsodlingar skapar barriärer i landskapet
Delar av landskapet blir otillgängliga för fritidsliv

Den stegvisa förändringen, som redan inletts i det tysta för oss i en riktning som omöjligen kan anses förenlig med miljökvalitetsmålen Levande skogar och Ett rikt växt- och djurliv!

Mats Hägglöf
mats_hagglof@hotmail.com

Inga kommentarer: