onsdag 1 april 2009

RELIGIÖSA UNDER OCH MIRAKEL. BELÄGG SAKNAS

Vecka efter vecka annonserar att antal frikyrkor i Sverige om predikningar och vittnesmål om övernaturliga under. Frikyrkan Arken i Kungsängen, en analog till Livets Ord i Uppsala och med utomordentligt stor medlemsstock, arrangerar regelbundet Mirakelkonferns för att locka besökare och få in pengar.

Psykotiska och neurotiska människor söker sig av dessa skäl till frikyrkan för att via den religiösa upplevelsen reda ut sin livssituation. Känna sig godtagna och få vara med i något socialt sammanhang.

Ensamhet och isolering skapar ett ständigt växande tryck. I situationer, där ickereligiösa kanske skulle slå någon på käften eller kasta tallrikar går den troende istället till frikyrkan och bönemötet, faller vanmäktig tillgolvet, börjar tala i tungor, faller i trance och upplever undret att vara frälst!

Den finländske forskaren Matti Miettinen har i rapporten " Religiösa helbrägdagörelser ur medicinsk och psykologisk synvinkel " gjort en av de grundligaste undersökningar som står till buds i fråga om påstått religiöst helande. När det gäller somatiska sjukdomar hittades bland 611 undersökta inte ett enda fall av religiöst helande. Vid psykiska störningar däremot har det ibland en tillfällig verkan.

Psykoterapin försöker reda ut grundorsakerna till problemen och göra varje människa självständig. Frikyrkorna däremot gör dessa människor beroende av samfundet. Predikanterna tar ett stort ansvar!!

Mats Hägglöf

1 kommentar:

Apatcho Cheied sa...

Din egen version har ändock ingen samtida eller historisk motivering presenterad. Trots det vet jag att Du liksom andra har åfundat trevnads-balägg i era profiler. Om sinnenas närvaro ser ut som Du och jag kanske vi är vänliga.

Tror du inte vilsenheten har en naturlig karaktär? Men det kanske är lite fundersamt om orken att skapa måste ha en stark spirits karaktär. Den är under full respekt tål ju att nämnas här hos dig. Inte har vi en lands-förvirring hur som helst som skall motsvara och vara igenkänd. Det kallas för kultur och tradition. Lite övermäktigare när det går och skall gå är en spirit.

Lite tissel och tassel kanske inte är mera än att komma fram eller vidare känt som en sorts evighet, en som innehåller styrka och lust. En spirit kanske blir förnärmad av just sådana som inte förstår det.

Det blir en vilsenhet och motivering kvar som är enklare, men inte alls användbar i kännedom och styrka. Snarare bevis på var man inte tillhör. Du kanske är en spirit!

Nog kan jag ändå säga att det finns behov om detta, men det är en sorts överklass och övermänsklighet bortom, för livet är fantastiskt för andra på flera sätt. Inte skall vi kompromissa om att vara män eller omtyckta inför andra. Det finns alltså en logisk ingen lösning - snarare en full egenskap och rättvisa.

Jag är alltså inte religiös eller roktrerad visionär, en beständighet har inte alls en fruktans fokusering. Lite mera symbolvärde tål ju att nämnas när du ändå är en trevlig och modig person. Samtidigt ger jag lite guld-tars för din enkla bloggning, för den kan betyda något.