onsdag 1 april 2009

HJÄRNRÖNTGEN AVSLÖJAR DIN ANDLIGHET ! SEROTONINRECPETORERNA AVGÖRANDE.

Människors öppenhet för religiösa och andliga upplevelser hänger samman med kemiska reaktioner i hjärnan. Det visar nya resultat från två svenska forskare - en icke-religiös och en med en bakgrund inom Pingströrelsen.

Via hjärnröntgen har dessa forskare - psykiatriprofessor Lars Farde och doktoranden Jacqueline Borg - fotograferat hjärnan hos 15 friska män och räknat antalet kemiska mottagare - receptorer - för signalämnet serotonin i var och en av männens hjärnor.

SEROTONIN är en signalsubsatans, som syntetiseras i kroppen från den essensiella aminosyran tryptofan. Serotonin är bland annat inblandad i sömn, vakenhet, aggresivitet, impulsivitet, aptit och sexuell lust. Bland annat klinisk depression anses bero på störd balans i serotoninsystemet - men även i noradrenalinsystemet.

Ovannämnda mätningar hos dessa 15 män av receptorer för serotonin visade, att antalet receptorer varierade kraftigt - en person kunde ha upp till fyra gånger så många receptorer som en annan.

Men det riktigt märkliga var, att de som hade flest receptorer också var ovanligt skeptiska mot mystiska erfarenheter. Omvänt var de som hade få receptorer mer öppna för att ta emot intryck från en utomsinnlig verksamhet. Detta framkom av mycket omfattande personlighetestester.

Det här betyder, att forskare har hittat ett direkt samband mellan hjärnans kemi och det som i personlighetstester kallas " self transcendence ", en benägenhet att uppfatta livet i ett religiöst eller andligt sammanhang.

Dessa resultat väcker en hel del frågor. Till exempel, innebär detta att religiösa upplevelser endast är en illusion, som uppstår i hjärnan? Har forskarna måhända visat, att Gud inte finns ?

Mats Hägglöf

1 kommentar:

Linda Åberg Höga Kusten Poeten sa...

Och Psykvården proppar patienterna fulla med antideppresiva, det har jag egen erfarenhet av i min närhet. Visst, de hjälper en aning för stunden men de som tar dessa tabletter måste göra det en lång tid, och leva med biverkningarna i form av ett blockerat känsloliv, avtrubbat intresse för sin omgivning, trötthet och mycket annat. Det är sannerligen ett högt pris att betala för att Psykvården ska hålla patienterna på mattan, de som inte får vård i samband med medicineringen.
Med detta i minnet anser jag att vara i kontakt med sin andlighet är en livsviktig del i människors liv.
Skulle antideppresiva mediciner vara räddningen för människor som söker och faktiskt vill finna?Därom tvista experterna. Det är bara det att det tar mycket längre tid, och tar så mycket resurser i anspråk i psyk.vården med övriga vårdinsatser och där vet ju alla vid det här laget att de inte har några resurser att tala om.
Liten tankenot från min sida sett.