lördag 28 mars 2009

EARTH HOUR ÄR ETT YTLIGT OCH MENINGSLÖST JIPPO

Släck ljuset en timme för att visa att Du bryr Dig om klimatet! Världsnaturfonden sprider detta budskap år efter år och idag, den 28 mars 2009 på kvällen, är det dags igen.

Earth hour är ett ytligt, meningslöst jippo utan effekt. Upplysning är bättre än mörker och inaktivitet! Bättre att använda denna timme till eftertanke med beslut till exempel att cykla mera och minska på ätandet av nötkött.

I sammanhanget vill jag visa upp ett 75 år gammalt exempel på hur man då sparade energi. När nybyggda Umedalens sjukhus med plats för 500 patienter invigdes i början av år 1935 fick de anställda skriftliga ordningsregler där det bland annat stod följande:

" Befattningshavare, som önskar använda radio å sitt rum, skall därtill genom skriftlig framställning till Direktionen skaffa sig tillåtelse. Jämlikt Medicinalstyrelsens gällande föreskrifter skall tillstånd för användandet av ELEKTRISKT VÄRMEGIVANDE APPARATER
(doppvärmare, paltta, kaffekokare,strykjärn etc. ) inhämtas hos sjukhusdirektören. Användande av dylika apparater utan dylikt tillstånd innebär olovligt tillgrepp av elektrisk energi och är sålunda straffbart enligt gällande lag. Sjukhusets HISSAR får icke användas i onödan. Jämlikt direktionsbeslut är det förbjudet, att inom sjukhusets lägenheter nyttja sprit- eller fotogenkök.
Undertecknat SJUKHUSCHEFEN "

Mats Hägglöf

1 kommentar:

Johanisterio sa...

Hej! Jag tycker att Earth Hour är helt meningslöst med. Som en lite protest mot det hära jippot så slog jag på alla elektronik apparater i hela huset.

Roligt att läsa din blogg förästen.
Läste lite ur din bok hos min farmor, "sherley" Britt-marie andersson.

Johan A