I juli månad för 125 år sedan föddes min far, Kronojägare Kristoffer Hägglöf,Hemling,Björna kommun.Min farfar, död 1931, och skräddare till yrket var hängiven baptist och höll möten i deras hus om 1 rum och kök samt kallvinda. Hans hustru och deras 5 barn var samtliga vuxendöpta. Tillgången till mat var mycket knapp och barnen fick tidigt bidra till födan genom att dagarna i ända fiska i den närbelägna, strida Gideälven, som var isfri långa sträckor året om. Vid 7 års ålder började älste sonen att sommartid arbeta med att valla kor i skogen,getarpojke.
Far gick skogsskolai Hällnäs ochh i Bispgården och blev kronojägare med placering i Lomsjö bevakningstrakt, Dorotea kommun. Min mor dog när jag var 9 år och eftersom jag var ett sladdbarn med stort tidsavstånd till närmaste bror kom jag att i mycket hög utsträckning att få leva med min far, sommartid även i skog och mark. Här lades grunden till mitt omfattande intresse för och sedermera dito kunskaper om flora och fauna - vid 17 år ålder hade jag samlat på mig ett herbarium på över 900 växter och tidigt, vid 17 års ålder, fick jag tillstånd av Naturhistoriska Riksmuseet att ringmärka fåglar. Två år senare gjorde jag min första sommartjänstgöring på Ottenby fågelstation.
Allt detta och mycket,mycket mera har jag min far att tacka för . Så även skogsgallring,frösådd,skogsplantering, kolmilor och tjärdalar, vilket starkt berikat mitt liv och känsla för naturen. På 1930- och 1940-talet uppstod så kallade kolonat i skogarna inom fars bevakningstrakt. Som regel smålänningar fick av dåvarande Domänverket sig tilldelat en skogsyta vid en sjö, där de genom svedjebruk och stöd från Domänverket kunde bygga upp ett kolonat med ett par kor,häst,grisar och getter för överlevnad. Som gengäld var mannen i huset (och eventuella söner) tvungna att stå till tjänst med ett antal skogsarbetardagar för Domänverket ett visst antal dagar per år. Två somrar, 1944 och 1945, tillbringade jag på sådana kolonat. Ingen el, tungt arbete med vatten,mjölkning,höskörd och så vidare. En stor uppgift för mig var att dagligen på eftersommaren samla rallarros som färsk föda till grisarna samt att hugga björksly, bunta slyn och lagra på ladugårdsvindan - vintermat till getterna. Fiske hörde även det till arbetsuppgifterna , av braxen maldes med endast tarmarna borttagna färs till fiskbullar, gäddan flåddes och spikades på solväggen på ladugården till torkad fisk för kommande behov.
Far blev fattigvårsnämndens ordförande i Åsele kommun, aktiv folkpartist, ivrig medlem i och anhängare av nykterhetsrörelsen samt kyrkvärd.
I drygt 30 år hade jag förmånen att få leva i hans närhet, vilket verkligt berikat mitt liv.
Tack hjärtligt tack!!
Du vilar sedan mitten av 1960-talet vid Vindelns kyrka när Vindelälven och den strida, otämjda Renforsen! Passar Dig utmärkt!
Med mycket varma känslor!
sonen Mats
mats_hagglof@hormail.com
onsdag 16 juli 2008
EN HYLLNING TILL MIN FAR!
Upplagd av Mats Hägglöf kl. 12:49
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar