lördag 19 november 2011

MOTVIND FÖR VINDKRAFTEN!

Allt eftersom vindkraften byggs ut, växer motståndet hos ortsbefolkningen.

Mattias Gradén, boende i Falun, har i sin litentiatavhandling studerat tre kommuner i Dalarna och befolkningens inställning till vindkraften. I dessa kommuner, liksom i Västerbottens inland, växer protesterna mot de planerade vindkraftverken. 250 personer runt Stöttingfjället har skrivit på protestlistor som kräver att kommunen använder sin möjlighet att säga nej till vindkraften och stoppar planerna på fortsatt utbyggnad.

Att som nu sker i Sverige - att lägga ner mångmiljardbelopp på en utbyggnad av vindkraften med alla dess kända negativa konsekvenser för människor och djur, för arbetstillfällen och intäkter i turistnäringen, för naturen och miljön, med dess oerhört kostsamma krav på nya nödvändiga elanslutningar, utan att detta gigantiska investeringsprogram gör någon egentlig nytta för landets elförsörjning - ter sig som ett fullkomligt absurt slöseri med sahällets, industrins och hushållens pengar.

Detta slölseri pverkar det ekonomiska utrymmet för angelägen forskning om bättre alternativ för ny kraftproduktion, ökad energieffektivisering och angelägna förbättringar av till exempel överföringskapacitet fån norr till söder.

mats_hagglof@hotmail.com

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller fullständigt med! Den förtvivlan många människor känner över att få sin älskade natur med kära utflyktsmål och andra smultronställen runt sin hembyggd brutalt skövlad, den förtvivlan har inga gränser. När det dessutom sker utan hållbara skäl blir tillvaron outhärdlig!